EBU kritizuje švédskou vládu za pozastavení digitalizace

29. červenec 2015

Rozhodnutí švédské vlády, která má v plánu pozastavit proces digitalizace rádia, byl označen jako „krátkozraký a zpátečnický“ všemi veřejnoprávními rozhlasy po celé Evropě.

Švédská ministryně kultury Alice Bah Kuhnke oznámila minulý měsíc, že vláda se rozhodla pozastavit přechod z analogového na digitální vysílání.

Hlavní důvod? Podle švédské vlády zde byla „příliš velká nejistota“ pro zhruba deset milionů posluchačů, kteří aktuálně analog využívají a museli by si tak vyměnit svůj přijímač.

Rozhodnutí o zastavení digitalizace však vzbudilo u švédských rádií zklamání. „Pozastavení procesu digitalizace je politováníhodné zejména pro naše posluchače. FM pásmo je již plné a proto bude potřeba plánovat pozemní vysílací síť na dlouhou dobu dopředu,“ prohlásila Cilla Benko, generální ředitelka švédského veřejnoprávního rozhlasu.

Generální ředitelka Švédského rozhlasu a zároveň členka Výkonné rady EBU Cilla Benkö k tomu dodala, že pro švédské posluchače se jedná o značně špatnou zprávu.

„Digitální pozemní síť je jednak levnější, ale i šetrnější k životnímu prostředí. Rozhodnutí vlády pro nás znamená krok zpět a fakt, že se stále držíme staré technologie. Je znepokojující, že by Švédsko, jako současný lídr a vzor v oblasti rádiového vysílání, minimálně na evropské úrovni, ztratilo tuto vedoucí pozici.“

Ředitel médií v EBU, Jean Philip De Tender k tomu dodal, že rozhodnutí je krátkozraké. Digitální rádio je podle něj budoucnost pro toto médium. Tím, že budeme rozšiřovat signál DAB+, poskytneme našim posluchačům čistší zvuk, větší výběr stanic a doprovodné služby, kterými jsou například text, obrázky, webové odkazy či geografická data vztahující se k dané oblasti.

autor: ert
Spustit audio