Eurosport 4K ukazuje v plné kráse potenciál vysílání ve formátu Ultra HD

28. květen 2018

Promo kanál zábavního televizního giganta působí aktuálně na satelitu Astra nekódovaně. Přímé přenosy z Roland Garros jsou k dispozici do celé Evropy.

Společnost Discovery ukazuje, že je nezpochybnitelným lídrem v oblasti placené televizní zábavy. Přenosy z tenisového turnaje Roland Garros jsou na dočasném kanálu Eurosport 4K, který firma vlastní, vysílány s datovým tokem dosahujícím průměrné hodnoty 24,5 Mbps při použitém kódování H.265/HEVC. K divákovi se tak dostává na programové pozici UHD 1 prvotřídní obrazová kvalita, která mu zprostředkuje i ty nejmenší detaily.

Tuzemský divák může sledovat v době nekódované části Eurosport 4K na satelitu Astra, pozice 19,2 stupně východně, na sousedním Slovensku se pak Discovery dohodlo spolupráci s košickou společností Antik. Eurosport 4K je vysílán navíc s třemi audio stopami, takže si divák sám může vybrat, jaký doprovodný zvuk zvolí. První stopa je k dispozici v němčině, druhá s originálním komentářem (v angličtině) a třetí snímá reálnou scénu na kurtu. Sportovní fanda tak může mít zároveň podobný pocit, jaký má návštěvník Roland Garros.

Pro diváka z České republiky, případně Slovenska, který disponuje Ultra HD zobrazovačem a zároveň satelitním tunerem, může jít o vůbec první sportovní přenos v rozlišení 4K. Formule 1 na RTL UHD je k dispozici v kódovaném režimu, turecká TRT 4K s Ligou mistrů UEFA a vybranými zápasy Evropské ligy je pro změnu pro řadu diváků na nedostupném satelitu Türksat. Satelitní diváci, kteří už programy z družice přijímají desítky let, tak mohou nostalgicky zavzpomínat na doby, kdy začínalo analogové vysílání a kódování signálu bylo hudbou následujících let. Discovery potvrzuje, že právě sport bude v následujících letech obrovským tahákem pro vysílání ve formátu Ultra HD/4K, případně vyšším.

autor: lukpo
Spustit audio