Fleischmann chce výrazně proměnit podobu Rádia Zet, vysílací radu žádá o souhlas

6. únor 2017

Projekt, který po odkoupení společností Lagardère na konci roku 2012, měl pokračovat v myšlence zpravodajsko-informačního rádia, chce nyní hudbu nadsadit nad mluvené slovo.

Rada pro rozhlasové a televizní vysílání (RRTV) by se v blízké době měla zabývat změnou licenčních podmínek celoplošné stanice Rádio Zet, kterou provozuje skrze stejnojmennou společnost skupina Lagardère mediálního bosse Michela Fleischmanna. Kdy přesně to bude, zatím předseda RRTV Ivan Krejčí, neví. Z dokumentu, který byl již před pár týdny zveřejněn na webu regulátora, vyplývá, že má být navýšen podíl hudby ve vysílání, respektive má převládnout nad mluveným slovem, které doposud dominovalo.

„Žádáme o změnu licenční podmínky, která byla doplněna v loňském roce ve znění: „V rámci vysílání (bloků) v českém jazyce musí časový rozsah vysílaného zpravodajství, publicistiky, vzdělávání, sportu a zábavy ve svém souhrnu převažovat nad celkovým rozsahem vysílané hudby.“ Nově by tato podmínka zněla: „V rámci denního (24 hod) vysílání musí časový rozsah vysílaného zpravodajství, publicistiky, vzdělávání a sportu tvořit alespoň 35 % celkového rozsahu vysílání,“ uvádí v odůvodnění provozovatel stanice.

Rádio Zet zároveň regulátora žádá o vypuštění povinnosti zařazovat do vysílání programové bloky v angličtině v přesně vymezeném čase a nahradit tuto podmínku úhrnným rozsahem osmi hodin vysílání BBC World Service denně. Teoreticky by je tak mohla vysílat například v noci, kdy bude poslech stanice minimální. Fleischmann na prosincovém setkání s vybranými novináři, jak uvedl web Médiář, přiznal, že projekt Rádia Zet je problémem, je ztrátový a je třeba se zamyslet nad tím, co se s ním bude díl dál. Podle čísel Radioprojektu za období Q2/2016 až Q3/2016 ladí stanici denně pouze 21 tisíc lidí.

V březnu 2013 prezident české pobočky Lagardère prohlásil, že chce postavit zpravodajské rádio, které v tu dobu na trhu chybělo. „Vysílání bude navazovat na dlouholetou tradici vysílání BBC v ČR, a to včetně převzatého anglického vysílání BBC World Service v rozsahu stanoveném licenčními podmínkami. Zůstane tedy i nadále stanicí s informačně zpravodajským servisem a prvky zábavy, citoval v prosinci 2012 mediální skupinu Médiář. V září 2014 dostala firma BBC Radiocom (tehdy odkoupená Lagardère) dvousettisícovou pokutu od RRTV za to, že do vysílání zařazuje hudbu bez předchozího souhlasu.

Stalo se tak půl druhého roku poté, co stanice odstartovala. Již dříve dostala Fleischmannova společnost stotisícovou sankci za to, že do svého vysílání nevpouštěla Český rozhlas, který pro ni měl připravovat zpravodajské bloky. Začátkem roku 2015 si Lagardère hudbu na BBC/Zet legalizovala, když požádala regulátora o změnu licenčních podmínek. Projekt stanice mluveného slova Českého rozhlasu s názvem ČRo Plus, který se představil v inovované podobě 2. listopadu 2015, je úspěšnější. Podle již citovaných čísel Radioprojektu mu připadá 55 tisíc denních posluchačů. Aktuální výsledky měření přinese web Digitální rádio ve středu dopoledne.

autor: lukpo
Spustit audio