Francie z legislativy vyškrtla standard DMB, plnou podporu dostal digitální rozhlas DAB+

22. březen 2019

V minulých letech se očekávalo, že DMB se může stát standardem pro digitální přenos v mobilních zařízeních, respektive přijmu digitálního signálu za pohybu.

Francie ze své legislativy vyškrtla podporu standardu DMB, který v minulosti fungoval na stejné infrastruktuře jako technologie DAB. V minulých letech se očekávalo, že DMB se může stát standardem pro digitální přenos v mobilních zařízeních, respektive přijmu digitálního signálu za pohybu. Podobně jako DVB-H, což byla odnož standardu DVB pro mobilní zařízení, se tato technologie ukázala jako mrtvá. V minulosti se ale obě v České republice testovaly.

Standard DMB se používá nebo v minulosti používal například v Kanadě, Ghaně, Indonésii, Monaku, Jihoafrické republice, Jižní Koreji nebo Tchaj-wanu. Vývoj v těchto letech nicméně jasně ukazuje, jakým směrem se bude Evropa ubírat a Francie rozhodně není výjimkou. Budoucnost patří na poli digitálního rádia technologii DAB+. Francie plánuje spustit dva národní multiplexy začátkem příštího roku, v několika lokalitách už nyní fungují regionální a lokální sítě.

autor: lukpo
Spustit audio

Související

  • Český rozhlas testuje T-DAB a DMB

    Výroční zasedání World DAB Fora, které se snaží o rozvoj digitálního rozhlasového vysílání ve světě, se konalo 3. a 4. listopadu na Žofíně. Akce se stala hybným mom...