Francouzský regulátor schválil testy DRM rozhlasu

31. říjen 2016

Web technic2radio konstatuje, že se zaváděním těchto testů na frekvenci 1071 kHz lze ve Francii hovořit o startu digitálního rozhlasu DRM.

Francouzský regulátor CSA schválil testy pozemního digitálního rozhlasu DRM v pásmu středních vln. Informuje o tom web technic2radio.fr. Ty by měly probíhat v oblasti Pont-de-Buis-lès-Quimerch, tedy v regionu Bretaň, a potrvají devět měsíců. Střední vlny jsou v současné době ve Francii „mrtvé“. Vysílání v tomto kmitočtovém rozsahu skončilo se závěrem roku 2015, kdy ho opustil francouzský veřejnoprávní rozhlas Radio France.

Web technic2radio konstatuje, že se zaváděním těchto testů na frekvenci 1071 kHz lze ve Francii hovořit o startu digitálního rozhlasu DRM. Ten přináší na střední vlny kvalitnější zvuk, identifikaci zachycené stanice na displeji přijímače a rychlejší vyhledávání. Stejně jako u DAB rádia fungujícího ve III. pásmu, je i zde možnost příjmu doplňkových služeb. Cena za používání takových vysílačů je přitom v reálu nižší, protože náklady na provoz DRM technologie nejsou tak vysoké jako u analogové distribuce.

autor: lukpo
Spustit audio