Frankofonní část Belgie dostane pro přechod na digitální rádio miliony eur

2. červen 2016

Komerční rozhlasové stanice jsou na vysílání ve standardu DAB+ připraveny, nicméně v tuto chvíli zatím tímto distribučním kanálem dostupní nejsou.

Částku ve výši pět a půl milionu eur, tedy v přepočtu necelých 150 milionů korun, by měla valonská vláda dát k dispozici při zavádění pozemního digitálního rozhlasu DAB+ ve frankofonní části Belgie. Informoval o tom nizozemský oborový portál Radio.nl. Digitální rozhlasové vysílání veřejnoprávního rozhlasu RTBF už je dostupné v celém Valonsku a Bruselu již od konce devadesátých let, konkrétně od roku 1997. Posluchači prozatím nebyli nuceni měnit své přijímače. Vysílání probíhá v dnes již zastaralém kódování MPEG-2.

Komerční rozhlasové stanice jsou na vysílání ve standardu DAB+ připraveny, nicméně v tuto chvíli zatím tímto distribučním kanálem dostupní nejsou. Vláda prozatím neuvolnila kmitočtovou kapacitu, v níž by tyto programy vysílaly. Podobně jako veřejnoprávní rozhlas i komerční stanice by nicméně rády získaly dotaci od státu pro přechod z VKV na DAB+. RTBF v současné době využívá síť na kanálu 12B, která by se do budoucna měla rozdělit na dva regionální multiplexy určené pro čtyři lokální bloky. V nich by se měla objevit i komerční rádia, provozovatelem má být nicméně RTBF.

autor: lukpo
Spustit audio