Fraunhoferův institut přichází s několika inovacemi, zlepší příjem DAB+ v automobilech

7. září 2018

Jednou z novinek je i práce s nouzovým hlášením, které se nyní dokáže aktivovat i v případě, že je digitální rádio vypnuté v režimu stand-by.

Ačkoliv se může zdát, že digitální rozhlas DAB+ je zejména podle názoru některých komerčních stanic zastaralou technologií, její vývoj není rozhodně u konce. Německý Fraunhoferův institut přišel v oblasti softwarového řešení v uplynulých týdnech s několika novinkami, které umožní lepší příjem této technologie zejména v automobilech. Dané řešení je určené konkrétně pro výrobce autorádií a samotných čipů, které jsou jejich součástí.

„Díky vylepšeným algoritmům zpracování signálu poskytuje toto řešení dynamickou odolnost proti rušení. Vyvinutím speciální metody určené pro tyto účely aktualizujeme softwarovou knihovnu DAB+, a to na úrovni jakéhokoliv úzkopásmového rušení. Toto rušení mohou například způsobovat i některé komponenty v samotných vozidlech,“ uvedl Martin Speitel, který má ve Fraunhoferově institutu na starosti oblasti zábavy (infotainmentu).

U novějších vozů a zejména elektromobilů jsou využívány jak otevřené, tak i uzavřené technologické systémy, které mohou způsobit při příjmu digitálního vysílání výpadky a rušení. Nově integrovaná technologie zvyšuje odolnost proti těmto negativním vlivům. Aktualizace softwaru pro DAB+ přijímače také obsahuje doplněk pro nouzové hlášení, kdy se zařízení umí automaticky přepnout na mód nouzového vysílání v případě katastrof nebo mimořádných událostí. Tato funkce funguje i v případě, že je přijímač v režimu stand-by.

autor: lukpo
Spustit audio

Související