FunBox 4K bude vysílat v experimentálním DVB-T2 multiplexu Českých Radiokomunikací

27. duben 2016

Vysílání programu bude šířeno bez kódování a vydržet by tu mělo minimálně několik měsíců.

Stanice FunBox 4K, která je jedním z prvních kanálů dostupných v Ultra HD rozlišení, tedy čtyřikrát vyšší kvalitě obrazu, než jakou je Full HD, bude od zítřka dostupná po omezenou dobu i pražském experimentu DVB-T2. Na distribuci signálu se domluvil provozovatel programu, společnost FilmBox International, s Českými Radiokomunikacemi. Experiment DVB-T2 funguje na kanálu 50 z pražského vysílače Žižkov. Po zařazení FunBoxu 4K dojde k vyřazení smyčky ve formátu Ultra HD, která byla šířena v době od 17:00 do 8:00 a o víkendech a svátcích po celý den.

„Zkušební vysílání DVB-T2/HEVC má za cíl ověřit několik přenosových parametrů využívaných při přechodu z DVB-T do nového 4K standardu. Obsah 4K je jedna z výhod, které pozemní platforma přináší v DVB-T2 a chceme být připraveni na budoucnost. Ve spolupráci s předními výrobci spotřební elektroniky si chceme vyzkoušet vysílání ve 4K a ověřit jeho slučitelnost s 4K televizory. Jsme velmi rádi, že můžeme spolupracovat na tomto projektu se SPI International, výrobcem FunBox 4K / UHD kanálu,“ konstatoval Marcel Procházka, ředitel pro regulaci a strategii Českých Radiokomunikací.

„SPI se zaměřuje na to, aby měl co nejvíce nativního rozlišení ve 4K, jak jen je to možné. Přinášíme ty programy, které mají vysokou výrobní hodnotu a mohou přinést vynikající vizuální zážitek pro diváky," uvedl Berk Uziyel, výkonný ředitel SPI International / Filmbox. „SPI International byla vždy inovativní společnost. Byli jsme první, kdo přinesl televizním divákům ve střední a východní Evropě filmový kanál v HD kvalitě. Pokračujeme v této misi i s Ultra HD technologií, "doplnil Uziyel. FunBox 4K je k dispozici v nekódováném režimu (FTA) také na satelitu Hotbird z pozice 13 stupňů východně, odkud ho mohou přijímat i diváci v ČR.

autor: lukpo
Spustit audio