Galerie 20: Jan Pirk - 9.11.

9. listopad 2009

Další osobností "Galerie 20", nového cyklu dokumentů ČRo 2 - Praha, bude Jan Pirk. Pochází ze staré lékařské rodiny. Jeho otec byl kardiolog. Chtěl pokračovat v jeho šlépějích ovšem, protože nebyl na škole politicky organizovaný, nepodařilo se mu začít pracovat v Praze. Nakonec nastoupil na chirurgii u primáře Weisse v Nymburku. Ten jej varoval, že pokud se jednou začne chirurgii věnovat, zůstane u ní. A měl pravdu... Tak začíná příběh Prof. MUDr. Jana Pirka, DrSc., který je od roku 1991 v čele Kardiocentra a Kliniky kardiovaskulární chirurgie IKEM.

Za ta léta se mu podařilo vybudovat největší kardiocentrum v České republice a sestavit tým špičkových lékařů, který provádí přibližně 1500 operací ročně (od těch nejběžnějších až po transplantace srdce). V roce 1983 byl na roční stáži v USA. Měl možnost zůstat v Americe, přesto se rozhodl vrátit ...
O práci špičkového kardiochirurga a o jeho "srdečních záležitostech", mezi kterými má pevné místo rodina, vnoučata a také sport (především běh) bude náš díl Galerie 20. (Dozvíme se i to, jak mu "bušilo" srdce, když letos doběhl svůj další Pražský maratón?) Vysíláme po 21:05 hodině.

Galerie 20
autor: Helena Dubničová
Spustit audio