Fero Fenič: Projekt FEBIO TV je na mrtvém bodě

11. únor 2010

Od října 2009 vysílá Český rozhlas 2 - Praha velký dokumentární cyklus Galerie 20. Číslovka "20" samozřejmě nebyla v názvu pořadu zvolena náhodně. Jde o 20 portrétů osobností, kterým posledních 20 let změnilo život. Redaktor Jan Herget si pro svůj dokument vybral režiséra a producenta Fera Feniče, s nímž mluvil také o projektu digitální televize FEBIO TV.

"Nikdy jsem netoužil mít vlastní televizi. A stále jsem ve svém okolí slyšel, že bych se o to měl ucházet. Nakonec jsem se k tomu nechal přesvědčit a došli jsme k myšlence televize pro lidi produktivního věku," říká Fenič v rozhovoru, v němž se vrací k momentům, které výrazně ovlivnily jeho život a tvorbu.

Projekt FEBIO TV získal licenci k digitálnímu vysílání v roce 2006. Mělo jít o plnoformátovou televizi s předpokládaným startem v březnu 2007. "Spousta lidí mi s tím velmi pomáhala, protože se jim ten projekt velmi líbil, ale zatím zůstal stát na mrtvém bodě," komentuje Fenič vývoj kolem televize. Její spuštění totiž zastavilo rozhodnutí soudu ze září 2006, který udělené digitální licence zrušil.

Fero Fenič

"Kvůli těm obstrukcím, které nastaly po udělení licence, to nevydržel investor a tento záměr opustil. Poté přišla ekonomická krize. V tuto chvíli není snadné získat investora, protože se jedná o investici vyšší než jednu miliardu, a to samozřejmě není tak jednoduché na tomto trhu najít," uvažuje producent. "Potenciální zájemci říkali: Až pomine krize, tak to znovu zhodnotíme. To je nadějí pro naši televizi, že se ji třeba ještě podaří skutečně realizovat," dodává Fenič, jehož společnost Febio na digitálním televizním trhu působí alespoň zprostředkovaně díky cyklu České milování na TV Barrandov.

"Dnešní stav Febia je spíše posteuforický. Snažím se udržet nějakou dokumentární tvorbu, byť ne ve velkém rozsahu. Ještě děláme pro soukromou televizi. To je pro nás dobrá příležitost, že můžeme stále nabízet okruhu tvůrců - od generace osmdesátileté Věry Chytilové až po mladé začínající - ještě nějaký prostor. Mým takovým trvalým úkolem ale zůstává stále ještě televize," podotýká Fenič v dokumentu, který v premiéře odvysílala stanice Praha 25. ledna 2010.

autor: Filip Rožánek
Spustit audio