GLOSA: Belgie má našlápnuto k tomu, aby potěšila i náročné majitele DAB přijímačů

18. duben 2016

Významnou roli sehrává veřejnoprávní rozhlas i skutečnost, že se mohou objevit zajímavé rozhlasové stanice ze sousedního Nizozemska.

O víkendu jsem se vrátil z několikadenního pobytu v Belgii a musím říct, že jsem byl velmi příjemně překvapen. Ač jsem z pohledu rozhlasového éteru o této zemi prakticky nic nevěděl, bral jsem si s sebou rozhlasový DAB přijímač. Neočekával jsem žádné zázraky, ale výsledek mě velmi potěšil. Potěšil mě zejména multiplex „VRT DAB“ fungující na kanálu 12A, který potěšil bezproblémovým pokrytím dálnice vedoucím od letiště Charleroi až do města Bruggy, kde bylo mé dočasné útočiště. Zvuková kvalita stanic byla velmi dobrá. Použit je prakticky u všech stanic datový tok 160 kbps v normě DAB (viz technické detaily sítě).

Díky DAB standardu se čas od času objevilo známé bublání, ale nešlo o nic závažného, co by narušovalo nějak významně poslech. Tuto skutečnost jsem během přibližně 150 km zaznamenal pouze dvakrát, a to při projíždění komplexu mostů. Zatímco po cestě mi hrálo okolo třiceti stanic, v samotných Bruggách už digitálních rádií bylo 64. Město může sázet na skutečnost, že zde hrají stanice nejen z Belgie, ale také sousedního Nizozemska, takže vás potěší zajímavá programová nabídka multiplexu NPO a také komerčního balíku označeného jednoduše DAB+. Počet stanic navýšila i přítomnost sítě Regio Zuid-West.

Ve městě Ooestende, které leží přímo u břehu Severního moře, mě kromě přítomnosti již běžně hrající belgické sítě Norkring DAB+ překvapily i signály na kanálech 11D a 12B. Ty se později podařilo identifikovat na věži Belfort, která je nejvyšší budovou ve městě a zároveň nejvíce dominantní stavbou tohoto typu v Evropě. Ač jsem původně myslel, že by mohlo jít o nějaké signály z nepříliš vzdálené sítě, v obou případech šlo nakonec o multiplex RTBF DAB. Mimochodem, tento balík programů vůbec nezmiňuje stránka ukwtv.de v případě kanálu 11D, najdete ho však na webu Wohnort.org. Mělo by jít o Bruxelles & Brabant Wallon. Novinkou byla i nizozemská síť operátora MTVNL, pravděpodobně z města Goes.

Díky programové pestrosti můžete i bez výraznější snahy poslouchat v Belgii kromě francouzštiny a valonštiny například i nizozemštinu a některé další jazyky, mimo jiné angličtinu, která zazní v případě BBC World Service. Tento program je k dispozici v multiplexu Norkring DAB+. K dispozici jsem měl pouze obyčejné rádio DAB+ Renkforce DAB 1 s teleskopickou anténou. Žádné zázraky jsem tedy čekat nemohl, přesto považuji výsledný počet 82 unikátních stanic za velmi dobrý. S venkovní anténou pro III. pásmo by to pochopitelně bylo mnohem lepší. A kdo ví, možná by chodila i ta Anglie, která je skutečně od belgického pobřeží, co by kamenem dohodil.

autor: lukpo
Spustit audio