Handheld Vita odstartoval. Pomůže Sony z problémů?

24. únor 2012

Tento týden se na pulty obchodů dostalo přenosné herní zařízení (tzv, handheld) jménem PlayStation Vita. Mateřská společnost Sony si od něho slibuje dominanci na trhu s kapesními konzolemi, stejně jako tržby, které by firmu vysekaly z dlouhodobých problémů.

Vita disponuje novou formou dotykového displeje a umožňuje i propojení s konzolí PlayStation 3. Jedná se o další vlaštovku z nové generace herních zařízení.

Hraní na cestách je spojováno s moderními mobilními telefony a tablety, avšak prvním rozšířeným handheldem bylo už zařízení Game Boy (1989), dobře známé i na našem území. Od jeho časů mobilní hraní učinilo pořádný skok.

Moderní handheld

Po zařízeních jako PlayStation Portable (2004) či konkurenčním Nintendo 3DS (2011) je nejnovějším handheldem právě PlayStation Vita.

Ta hry zobrazuje na pětipalcovém dotykovém displeji s funkcí multitouch (ovládání více dotyky najednou). Kromě ovládání titulů lze ovšem zvolit i klasické analogové ovládání tlačítky.

Kromě těchto funkcí Vita disponuje i senzory snímající pohyb zařízení, stejně jako dvojicí kamer, které jsou určeny pro hry využívající tzv. rozšířenou realitu (augmented reality).

Z Vity sice nelze telefonovat či napsat e-mail, podporuje ale rovněž hrst neherních aktivit jako přehrávání hudby a filmů.

Mnohé recenze pochválily výkon a robustní stavbu zařízení, jedním dechem ovšem dodaly negativum: cenu softwaru. Pro Vitu je rovněž příznačné problematické uživatelské rozhraní – to je ovšem typická dětská nemoc leckterého nového systému.

Mezi nejpopulárnější hry, jimiž Vita oslovuje zákazníky, se řadí „indianajonesovský“ Uncharted: Golden Abyss a závodní WipEout 2048. Vita je ovšem kompatibilní i se svým předchůdcem PSP, takže se na ní dají hrát starší hry. Při maximálním výkonu vydrží baterie Vity tři až pět hodin používání.

Vita byla představena už před několika měsíci na japonském trhu a její dosavadní prodeje byly spíše zklamáním. Nejnovější informace ale tvrdí, že kapesní konzoli se od úterního uvedení na euroamerickém trhu daří „velmi dobře“.

A společnost Sony bude dobré prodeje potřebovat. Počátkem února ohlásila ztrátu 2 miliard dolarů mmj. v důsledku povodní v Thajsku. Loňský rok pro ni byl obecně navýsost nevydařený – došlo k prolomení její herní sítě PlayStation Network i protipirátské ochrany na její konzoli PlayStation 3.

Futuristické možnosti

Vita je druhým moderním handheldem po Nintendu 3DS. To premiérovalo přesně před rokem. Pro obě zařízení je typické, že jejich technické možnosti slibují zcela nové herní zážitky.

Kde Nintendo 3DS obsahuje displej zobrazující trojrozměrné předměty bez nutnosti užívat speciální brýle, Vita zase umožňuje propojení s konzolí PlayStation 3. Díky tomu lze PS3 a PSV propojit pro hru více hráčů.

Kromě toho slibuje i uplatnění pro hry fungující na konceptu rozšířené reality. Ty umožňují do reálného světa snímaného kamerou zasadit virtuální prvky.

Inovace na technickém poli má pak kulminovat na konci tohoto roku, kdy dorazí konzole Wii U od Nintenda. To chce celý koncept dotáhnout ještě dále a zkombinovat handheldy s domácími konzolemi.

autor: Ladislav Loukota
Spustit audio