Horní Rakousko a Salzburg přecházejí na DVB-T2, možná přijdete o některé programy

18. duben 2016

Po překlopení vysílání do DVB-T2 dojde zároveň k zakódování terestrického signálu.

Multiplex B v oblasti Horního Rakouska (Oberöesterreich) a Salzburgu přechází od zítřka na vysílání ve standardu DVB-T2/AVC. Zpráva je důležitá zejména pro všechny diváky v Čechách, kteří signál z těchto spolkových zemí přijímali. Seznam vysílačů, kterých se tato skutečnost týká, najdete v dolní části této aktuality. V multiplexu B ve standardu DVB-T jsou šířeny stanice PULS 4, ORF SPORT +, ORF III, 3sat a Servus TV. Po překlopení do pozemní vysílání druhé generace půjde o kanály 3sat HD, ATV HD, ATV II, ORF III HD, ORF Sport Plus HD, Puls 4, SAT.1 Gold a SRF 1.

Vypnutí DVB-T multiplexu B - Rakousko

Televizní diváci v Rakousku jsou na nutnost přechodu na DVB-T2 upozorňování i nepřehlédnutelnou grafikou. Foto: ORF III (pro Digitální rádio screen obrazovky zachytil Václav Votava)

Čeští diváci v rakouském příhraničí, kteří se těší na vyšší obrazovou kvalitu a bohatší programovou nabídku, budou zklamáni. Po překlopení vysílání do DVB-T2 dojde zároveň k zakódování signálu, který bude možné odemknout pouze díky modulu nebo přijímači placené služby simpliTV. Přechod na kryptované vysílání umožňuje v Rakousku nízká penetrace terestrických přijímačů oproti DVB-T, případně kabelové televizi. Co se týká multiplexu A s programy ATV, ORF eins a ORF 2, ten nadále, alespoň prozatím, zůstane nezměněn. Tento stav by měl trvat do března příštího roku.

Horní Rakousko

E29 Salzburg 1/Gaisberg (ORS) [sal] 39,8 h
E29 Bad Ischl/Katrin (ORS) 2 v
E37 Linz 1/Lichtenberg 50,1 h
E37 Linz 2/Freinberg (ORS) 3,2 v
E37 Steyr/Porscheberg (Tröschberg) 5 v

Salzburg

E29 Salzburg/Högl [D, bay] 25 v
E29 Salzburg 1/Gaisberg (ORS) 39,8 h
E29 Bad Ischl/Katrin (ORS) [obe] 2 v
E29 Lend/Luxkogel 2,5 h

Zdroj dat vysílačů: ukwtv.de

autor: lukpo
Spustit audio