Informovanost Němců před přechodem na DVB-T2 je dobrá

17. březen 2017

Od 29. března budou mít zájemci k dispozici přibližně čtyři desítky programů ve standardu H.265/HEVC. Zatímco veřejnoprávní kanály budou vysílat volně, privátní stanice budou kódované.

Informovanost německých obyvatel v souvislosti s přechodem na pozemní digitální televizi druhé generace (DVB-T2) je na dobré úrovni. 64 % všech Němců o tomto plánovaném kroku ví, přičemž přímo diváků, kteří pozemní vysílání přijímají nejen na primárním, ale také druhém a případně třetím televizoru, je 84 %. Obyvatelé, jež jsou výhradně odkázáni na příjem DVB-T, jsou informováni již z 94 %. Ukázal to průzkum agentury Kantar TNS.

Výše uvedená čísla ale pochopitelně neznamenají, že diváci jsou na přechod připraveni. Tato čísla by byla pro jednotlivé kategorie pochopitelně mnohem nižší. Podle operátora Media Broadcast, respektive údajů o televizních domácnostech, které má k dispozici, je jich v současné době necelých 7.5 milionu přijímajících pozemní signál, tedy 19 % (bez ohledu na počet televizorů v domácnosti). V některých důležitých/centrálních regionech ale dokonce dosahuje využití terestrické televize až 35 % domácností.

Přechod na DVB-T2 v prvních německých regionech se kvapem blíží. Od 29. března budou mít zájemci k dispozici přibližně čtyři desítky programů ve standardu H.265/HEVC. Zatímco veřejnoprávní kanály budou vysílat volně, privátní stanice budou kódované. Oficiální boxy a moduly freenet TV budou umožňovat bezplatný příjem kompletní programové nabídky do poloviny roku. Operace související s přechodem na DVB-T2 bude probíhat 29. března od půlnoci po dobu několika hodin a definitivně ukončena by měla být ve 12.00. V některých regionech dojde na určitou dobu k nutnému přerušení dodávky televizního signálu.

autor: lukpo
Spustit audio