Internet nemůže nahradit analogové rádio, potvrdily tragické záplavy v Bavorsku

16. červen 2016

Právě technologie DAB je schopna nabídnout speciální varovnou funkci, která přepne přijímače na daný kanál, kde se mohou posluchači dozvědět o mimořádné události.

Willi Schreiner, manažer společnosti Die Neue Welle Rundfunk-Verwaltungsgesellschaft sídlící v Norimberku, upozornil opět na nutnost zavést pozemní digitální rozhlas DAB jako nástupnickou technologii VKV a odmítnul sázet výhradně na šíření signálu prostřednictvím internetu. Oprávněnost jeho tvrzení potvrdily tragické záplavy, které se prohnaly zejména Bavorskem. „Potvrdilo se, že mobilní internet není bezpečnou a stabilní přenosovou technologií pro rozhlasové vysílání,“ citoval Schreinera s odvoláním na oborový bulletin Digitalradio-News web Satellifax.de.

Nástupnická technologie nových LTE sítí, tedy 5G, bude připravena pravděpodobně okolo roku 2025, nicméně kmitočty pro ni budou k dispozici až v roce 2030. „Tragické záplavy, které trvají několik týdnů, ukazují, že se nepodařilo zajistit internet ani bezdrátové připojení. Opět tak byla potvrzena potřeba nezávislé vysílací technologie, která je schopna pracovat v digitálním věku, a tou je právě DAB,“ konstatoval Schreiner. Právě technologie DAB, respektive DAB+, je schopna nabídnout speciální varovnou funkci, která přepne přijímače na daný kanál, kde se mohou posluchači dozvědět další informace o mimořádné události.

autor: lukpo
Spustit audio