Irský veřejnoprávní rozhlas RTÉ ukončí 31. března digitální vysílání DAB

4. březen 2021

Koncem března vypne irský veřejnoprávní rozhlas RTÉ digitální vysílače ve standardu DAB. Důvodem je zejména malý zájem tamních obyvatel o danou technologii a tím pádem i zbytečné náklady na distribuci signálu. Vysílatel chystá informační kampaň.

Podle původně medializovaných informací, které se objevily již koncem roku 2019, měla RTÉ ukončit také šíření svých digitálních programů, k tomu ale nakonec nedojde. RTÉ Gold, RTÉ 2XM, RTÉ Radio 1 Extra, RTÉ Pulse a RTÉjr Radio budou fungovat nadále, posluchači si je ale budou muset najít na jiných distribučních platformách. K tomu poslouží informační kampaň, kterou vysílatel spouští. RTÉ o chystané změně informovala na svém webu.

Vysílání digitálních programů se nakonec podaří zachovat, protože stanice jsou podle veřejnoprávního média přínosem pro jejich posluchačské skupiny a byla by tím pádem škoda o ně koncesionáře připravit. Náklady na jejich distribuci budou po vypnutí DAB minimální. Poslech digitálního rádia prostřednictvím této technologie byl naprosto zanedbatelný a podle průzkumů tvořil přibližně půl procenta populace. DAB vysílání nedávno ukončilo i Maďarsko.

autor: lukpo
Spustit audio

Související