Itálie zahustí pokrytí signálem digitálního rádia

3. únor 2016

Tato země je z pohledu frekvenčního spektra velmi komplikovaná. Jihoevropané jsou doslova extrémem.

Italská obdoba Českého telekomunikačního úřadu schválila rozšíření pokrytí signálu digitálního rozhlasu DAB+ do dalších oblastí, jako jsou například Lazio, Kampánie, Kalábrie nebo Sicílie. Informuje o tom server DAB.it.

Signál digitálního rozhlasu s lokálními vysílateli by se tak měl dostat z třiceti na celkem dvaačtyřicet procent obyvatelstva. Vysílatelé, kteří jsou sdruženi v rámci uskupení „ClubDAB Italia“, mimo jiné sem patří DeeJay, m2o, R101 nebo Radio Capital, rozhodnutí pochopitelně vítají. Z plánovaných devětatřiceti oblastí jich má být pokryto šestnáct.

Itálie je z pohledu frekvenčního spektra ale velmi komplikovanou zemí. Jihoevropané jsou v tomto směru dokonce doslova extrémem. VKV/FM pásmo je zde prakticky „zaplněno k prasknutí“. Italům již nestačí kmitočtové příděly po 100 kHz, tedy například 87,5 MHz, 95,6 MHz, 97,2 MHz a podobně, ale řada stanic disponuje i frekvencemi 87,55 MHz, 99,65 MHz, 107,95 MHz a tak dále.

Velmi jsou zaplněné i televizní rozsahy. V Itálii se vysílá jak v UHF pásmu, tak i VHF pásmu (III. pásmo), které je u nás, ale i v jiných zemích používáno právě pro distribuci signálu DAB rozhlasu.

autor: lukpo
Spustit audio