Italové nařídí prodej rádií s digitálními tunery od roku 2020

27. listopad 2017

Země učinila jeden z mnoha dalších kroků, který potvrzuje nástup digitalizace rádia v Evropě. Veřejnoprávní rozhlas v příštím roce plánuje dokrýt stovky kilometrů silničních tahů.

V Itálii se budou moci od roku 2020 prodávat pouze takové přijímače, které umožní kromě analogového rozhlasu také poslech digitálního rádia. Přijímače takzvaně „analog only“ budou muset zmizet z pultů prodejen. Informoval o tom italský portál Leggo s odvoláním na pozměňovací návrh tamního mediálního zákona. Novela nebude nařizovat konkrétní technologii. Určuje pouze, že půjde o digitální příjem.

Italové učinili jeden z mnoha dalších kroků, který potvrzuje nástup digitalizace rádia v Evropě. Veřejnoprávní rozhlas v příštím roce plánuje dokrýt některé dálniční tahy a rozšiřuje se i nabídka privátních multiplexů do dalších regionů. Digitální rozhlasové vysílání například začalo fungovat před několika dny v Chorvatsku, již několik měsíců ho využívá i sousední Slovinsko. Země jako Norsko nebo Švýcarsko už rozhodli o vypnutí analogového VKV vysílání. Toto rozhodnutí například čeká i Nizozemsko nebo Velkou Británii.

autor: lukpo
Spustit audio