Italská veřejnoprávní televize Rai plánuje spustit v DVB-T2 Ultra HD vysílání za dva roky

11. říjen 2019

Na konci června 2022, kdy přechod na technologii DVB-T2 definitivně skončí, bude italská veřejnoprávní televize šířit v pozemním vysílání všech svých 14 kanálů ve vysokém rozlišení.

Italská veřejnoprávní televize Rai přejde definitivně na vysílání ve standardu DVB-T2 v roce 2022 a o rok dříve plánuje nabídnout divákům v pozemním vysílání jeden svůj kanál v kvalitě Ultra HD/4K. Ten by zde měl odstartovat v září 2021. Informaci přinesl portál Digital Day. Vysílání Rai 4K v rámci DVB-T2 má být srovnatelná s kvalitou, kterou už nyní vidí diváci z družice Hotbird, satelitní pozice 13 stupňů východně. Předpokládaný datový tok by měl být 22 Mbps. Pokud by bylo nutné v přechodové fázi nechat 4K kanál ještě ve standardu DVB-T, datový tok by byl upraven na 15 Mbps s výkonnějším kódováním H.265/HEVC.

Na konci června 2022, kdy přechod na technologii DVB-T2 definitivně skončí, bude italská veřejnoprávní televize šířit v pozemním vysílání všech svých 14 kanálů ve vysokém rozlišení (HDTV) a vedle toho i program Rai 4K. Veřejnoprávní vysílatel má připravených několik variant, které umožňují také šíření HD kanálů v lepší obrazové kvalitě, než je tomu dnes. Co se týká domácího scénáře, Česká televize má již přechod svých programů do HD rozlišení za sebou. Všechny budou k dispozici v jejím veřejnoprávním multiplexu, který bude prakticky kopírovat stávající Přechodovou síť 11. S formátem UHD se v ostrém režimu zatím nepočítá.

autor: lukpo
Spustit audio

Související