Italští studenti z Bolzana sestrojili funkční přijímače pro digitální rozhlas

7. červen 2016

Součástí výuky bylo mimo jiné rozvržení pracovního postupu, určení designu přijímače a následné výkresy pro stavbu přijímače.

Digitální rozhlas je v oblasti Jižního Tyrolska (Südtirol) velmi populární, takže se není třeba čemu divit, že problematika se může promítnout i do výuky na některých školách. Studenti čtvrtého ročníku Der Technischen Fachoberschule Max Valier v Bolzanu sestrojili v rámci své praxe funkční přijímače pro digitální rozhlas DAB+. Informaci přinesla na svém webu organizace Die Rundfunkanstalt Südtirol RAS, která sdružuje všechny vysílatelé operující na území Jižního Tyrolska. Právě RAS poskytla pro výuku a následnou konstrukci potřebné součástky.

Součástí výuky bylo mimo jiné rozvržení pracovního postupu, určení designu přijímače a následné výkresy pro stavbu přijímače. Vášnivá diskuse se rozpoutala nad použitými materiály. Unikátní DAB rozhlasový přijímač, respektive několik jeho kopií, nakonec vznikl z dřeva, plexiskla, oceli a pochopitelně i elektroniky. Studenti, jak je uvedeno na webu, na výrobě přijímače pracovali nejen v průběhu výluky, ale věnovali jí i svůj volný čas. Projekt sestavení prototypů se setkalo u veřejnosti s kladným ohlasem a některé přijímače našli okamžitě své kupce.

autor: lukpo
Spustit audio