Kolizi digitálního rádia a analogového kabelu v Praze vyřeší UPC v horizontu týdnů

10. únor 2016

Pražský Žižkov je v současné době vůbec nejsilnějším vysílačem digitálního rádia v České republice.

Problémy s příjmem analogového kanálu ČT 2, který vysílá v pražské síti kabelového operátora UPC Česká republika, chce největší firma na trhu v tomto segmentu vyřešit v horizontu několika týdnů. Webu Digitálnírádio.cz to řekl mluvčí firmy David Frodl. Jádrem problému, na nějž naší redakci upozornil čtenář Pavel Bárta, je skutečnost, že analogová Dvojka i digitální rozhlas z vysílače Žižkov fungují na dvanáctém, tedy stejném kanálu.

I když je v dnešní době analogová kabelová televize již většinou minoritní záležitostí, zákazníci operátora mohou takto přijímat vysílání na starších přijímačích.

Pražský Žižkov je v současné době vůbec nejsilnějším vysílačem digitálního rádia v České republice a také jedním z nejvýkonnějších v Evropě. Český telekomunikační úřad (ČTÚ) povolil u této lokality výkon 20 kW. V době, kdy nedocházelo ke kolizi s bratislavským stanovištěm Kamzík, dosáhl dokonce signál Českého rozhlasu v digitálu až na Slovensko. Zde byl pochopitelně multiplex zachycen na venkovní anténu pro III. pásmo. Právě v něm, konkrétně na kanálu 12C, tato síť funguje. Stávající situaci na Žižkově chce operátor vyřešit přeladěním programu ČT 2 na některý z volných kanálů.

autor: lukpo
Spustit audio