Komunitní Radio X zvýšilo díky DAB významně zásah v Hesensku

23. březen 2016

Vstup do digitálního pozemního šíření se ukazuje pro alternativní stanice jako jednoduchá možnost, jak zasáhnout mnohem větší diváckou obec.

Komunitní rozhlasová stanice Radio X rozšířila od března nabídku pozemního digitálního šíření DAB+ v Hesensku. Díky této technologii tak významně rozšířila svůj zásah. Nekomerční rozhlasová stanice byla doposud šířena jedním nízkovýkoným VKV vysílačem v řádech Wattů. Nyní se dostala do multiplexu na kanálu 11C, který je šířen ze tří lokalit výkonem několik kilowattů. Jak uvádí web ukwtv.de, výkon v oblasti Mainz-Kastel by bylo teoreticky možné zvýšit až na 10 kW.

Vstup do digitálního pozemního šíření se tak ukazuje pro alternativní stanice jako jednoduchá možnost, jak zasáhnout mnohem větší diváckou obec. V multiplexu jsou dále šířeny stanice FFH, Harmony.fm, Planet Radio, Absolut Hot, Radio Teddy, Mega Radio SNA a ERP Pop. Web Radiowoche.de připomíná, že v květnu se očekává příchod dalšího vysílatele do hesenského DAB multiplexu, nicméně prostor tu bude po úpravě technických parametrů i pro ostatní zájemce.

autor: lukpo
Spustit audio