Konference Radiodays Europe prezentovala úspěch digitálního rádia v Norsku

21. březen 2018

Loajalita norských posluchačů k rozhlasovému vysílání je velká. 98 % z nich jich věnuje pozornost rádiu na týdenní bázi.

Odborná konference Radiodays Europe 2018, která se začátkem tohoto týdne konala ve Vídni, dala prostor také k prezentaci úspěchu digitálního rozhlasového vysílání DAB+ v Norsku. Jako řečník zde vystoupil Ole Jørgen Torvmark, generální ředitel Digitalradio Norway. Čtvrt roku po vypnutí analogového vysílání VKV v Norsku se ukázalo, že čistě digitální stanice navýšily svou poslechovost o třetinu a bohatší programová nabídka majitele digitální rádií láká.

Loajalita norských posluchačů k rozhlasovému vysílání je velká. 98 % z nich jich věnuje pozornost rádiu na týdenní bázi. „Velice nás těší, že i po přechodu na digitální vysílání zůstávají posluchači rozhlasu stále věrní. Přechod na DAB+ se neuskutečnil v krátkodobém, ale dlouhodobém horizontu, což umožnilo jejich udržení u tohoto média,“ konstatoval Torvmark. Počet celoplošných stanic se po přechodu na digitální vysílání zvýšil z pěti na jednatřicet. V loňském roce se v Norsku prodaly rekordní dva miliony DAB+ přijímačů, což bylo třikrát více než oproti běžnému stavu.

autor: lukpo
Spustit audio