Konzumaci pirátského obsahu deklaruje 52 % populace, extrémem je Rusko

10. březen 2017

„Bitva proti pirátství je vedena v mediálním i zábavním průmyslu. Jednotlivé nabídky obsahu soutěží s atraktivitou proti sobě,“ uvedl Doug Lowther, generální ředitel společnosti Irdeto.

52 % populace sleduje, případně konzumuje obsah nelegálními kanály. Vyplynulo to ze studie, kterou v období od konce prosince 2016 do poloviny února 2017 realizovala ve třiceti zemích světa na vzorku více než 25 tisíc lidí starších 18 let společnost Irdeto – světový lídr v oblasti zabezpečení digitálního obsahu. Česká republika ani Slovensko se tohoto průzkumu bohužel nezúčastnily, ze sousedních zemí tu figurují pouze Německo a Polsko.

Dobrou zprávou je skutečnost, že 48 % lidí z téměř poloviny populace by bylo ochotno své jednání překvalifikovat v případě, že by bylo spraveno o dopadech na mediální průmysl. Extrémním případem je naopak Rusko, kde si 87 % populace není vědomo toho, že produkce a sdílení pirátského obsahu je nelegální a 66 % nepovažuje streamování nebo stahování pirátského obsahu za něco, co by bylo vyhodnoceno jako problematické. „Bitva proti pirátství je vedena v mediálním i zábavním průmyslu. Jednotlivé nabídky obsahu soutěží s atraktivitou proti sobě,“ uvedl Doug Lowther, generální ředitel společnosti Irdeto.

Lowther dále konstatoval, že průmysl by se měl ke skutečnosti postavit čelem a fakt velké míry pirátství by neměl být ignorován. „Je třeba mít k dispozici technologii a služby, které zajistí ochranu obsahu, stejně jako komplexní vzdělávací program, který pomůže změnit chování spotřebitelů. Spolu s takzvanou 360 stupňovou protipirátskou strategií je trh připraven vstoupit do boje a posunout obranu na vyšší úroveň,“ doplnil šéf společnosti Irdeto. Mezi pomocníky šíření nelegálního obsahu patří nejen mezery v zákonech, ale například platformy typu Kodi. Její popularita je možná překvapivě největší ve Velké Británii.

Internetovou prezentaci k Irdeto Global Consumer Piracy Survey najdete zde.

autor: lukpo
Spustit audio