Mapa pokrytí DAB+

20. únor 2023

Podívejte se na mapu pokrytí signálem DAB+ v České republice.

Mapka v plném rozlišení je k dispozici zde. Detailní mapa (54 MB!) je dostupná ke stažení zde.

Situace v Česku

Digitální vysílání Českého rozhlasu naladí v současnosti již více jak 95 % obyvatel České republiky v oblastech, což lze považovat za celoplošné pokrytí. Vysílací síť je rozdělena na oblast Čech a Moravy, které se liší zařazenými regionálními stanicemi ČRo.

Čtěte také

Kromě multiplexu ČRo DAB+ v některých oblastech vysílají další sítě, které šíří i programy celé řady soukromých stanic. V příhraničních regionech, jako je například Liberecký, Ústecký, Karlovarský nebo Plzeňský kraj můžete zachytit řadu programových nabídek ze sousedního Německa. Podél hranic s našimi severními sousedy pak polské stanice, na východě republiky slovenské, případně na Vysočině nebo jihu Moravy rakouské.

Bude se analogové rádio vypínat?

Digitální rozhlasové vysílání DAB+ funguje v tuto chvíli jako doplněk analogového vysílání FM. S vypnutím původní distribuce signálu na velmi krátkých vlnách se v následujících letech v České republice nepočítá. Jedinou evropskou zemí, která se rozhodla analogové vysílání plně nahradit technologií DAB+, je Švýcarsko. Další státy svůj původní záměr odložily za rok 2030.

Spustit audio