Máte ještě anténu pro III. pásmo? Rozhodně se jí nezbavujte

1. leden 2017

Ačkoliv je televizní signál běžně šířen výhradně v UHF pásmu, například v sousedním Polsku byla tato zaběhnutá pravidla nedávno porušena.

Přijímali jste v minulosti televizní signál ve III. pásmu? Pokud ano a máte ještě tuto anténu doma, případně stále je umístěná na vašem domě, rozhodně se jí nezbavujte. Přesto, že nemusíte mít v tuto chvíli pro tento kus „železa“ doma uplatnění, do budoucna byste mohli litovat, že jste ho vyhodili. Anténa pro III. pásmo, jak web Digitální rádio dlouhodobě upozorňuje, nemusí posloužit pouze příjem DAB/DAB+ rozhlasu, ale také televizní signál.

Ačkoliv je televizní signál běžně šířen výhradně v UHF pásmu, například v sousedním Polsku byla tato zaběhnutá pravidla nedávno porušena. III. pásmo je u našich severních sousedů využíváno nově i pro technologii DVB-T. Polský multiplex 8 se v průběhu podzimní inverze, která panovala na konci roku, podařilo zachytit i na území Prahy. Nešlo přitom o Jeleniou Góru, ale o vzdálenější Zielonou Góru, konkrétně lokalitu Jemiolow. Díky této skutečnosti majitel anténu využije nejen do DAB tuneru, ale také klasického televizoru, případně set-top-boxu.

autor: lukpo
Spustit audio