Mediální dny Mnichov: Ideálními distribučními kanály pro rozhlas DAB+ a internet

31. říjen 2016

Šéfka WDR označila technologii slideshow jako „televizi pro chudé“. Staví se k ní spíše skepticky.

Účastníci konference Mediální dny Mnichov, která se konala minulý týden, nedali přesnou odpověď na to, jaká budoucnost čeká v následujících letech rozhlasové vysílání. Shodli se nicméně na tom, že jako ideálními distribučními kanály se stanou pozemní vysílání DAB+, případně internet. Budoucnost rozhlasu rozhodně není v analogovém pásmu VKV. Používání rádia se do budoucna výrazně změní zejména ve vozech, jak uvedl zástupce automobilky Audi.

Podle Valerie Weber ze západoněmeckého veřejnoprávního rozhlasu WDR, by se mělo zapracovat na podobném přehrávači, jako je například Radioplayer.de, aby měli uživatelé autorádií usnadněnou komunikaci s palubní deskou a vybrali si tak jednoduše svou oblíbenou stanici. Skepticky se nicméně Weber vyjádřila ke slideshow, tedy možnosti zobrazování doplňkových obrazových informací na displejích přijímačů. „Televizi pro chudé“ prý lidé nechtějí, protože odpoutává od samotného poslechu.

Karlheinz Hörhammer, výkonný ředitel Antenne Bayern, naopak vyzdvihnul internetovou distribuci. Hörhammer vidí možnost zejména na platformě Smart TV, která doposud není plně využita a zvukový obsah je nutné šířit všemi možnými cestami. Stanice Antenne Bayern nebo Rock Antenne nabízejí posluchačům řadu aplikací fungujících na bázi internetu. Bernhard Bahners z radio.de zmínil důležitou roli podcastů, tedy možnost stažení záznamu pořadů a jejich poslech v offline prostředí. Web Satellifax.de nicméně zmiňuje, že diskuse nad šířením internetového obsahu v automobilech, se prozatím nerodí lehce.

autor: lukpo
Spustit audio