Ministerstvo průmyslu a obchodu doporučuje vyčkat s nákupem nových DVB-T2 přijímačů

9. březen 2016

Pozemní digitální vysílání druhé generace se v Česku bude zavádět zejména kvůli možnosti rozvoje rychlého mobilního internetu.

Českou republiku čeká v následujících letech přechod z pozemní televize DVB-T do standardu DVB-T2. S tím bude pochopitelně souviset i obměna stávajících zařízení pro příjem pozemní digitální televize. Ministerstvo průmyslu a obchodu (MPO) ale na svém webu varuje před ukvapeným nákupem set-top-boxů, případně nových televizorů. „V tuto chvíli se předpokládá, že dojde k přechodu na nový standard digitálního vysílání DVB-T2/HEVC kolem roku 2020, tj. ukončení vysílání ve standardu DVB-T. Na trhu ale nejsou aktuálně dostupné TV, které tuto technologii bez využití set-top- boxu zvládají, budou však k dispozici v průběhu roku 2016 ve stále větším výběru,“ uvádí MPO.

Tvrzení ministerstva není ale úplně korektní. Tvrzení, že přijímače DVB-T2/HEVC není na českém trhu možné sehnat, se nezakládá na pravdě, nicméně s nákupem takového zařízení je skutečně dobré ještě počkat. Myslí si to i Marcel Procházka, ředitel pro strategii a rozvoj Českých Radiokomunikací, který na publikovanou zprávu reagoval na svém soukromém účtu sociální sítě Twitter. „To, ze je na TV napsano DVB-T2/HEVC, neznamena, ze to skutecne funguje. Spise naopak. Vyrobci musi jeste zapracovat,“ uvedl Procházka. MPO uklidňuje, že na přechod na technologii DVB-T2 je dostatek času: „Do poloviny roku 2020 k uvolnění pásma 700 MHz nedojde a občané si do té doby nebudou muset pořizovat novou TV.“

autor: lukpo
Spustit audio