Moderátor Luboš Xaver Veselý připravuje X Radio, příští rok s ním chce vstoupit do DAB+

17. březen 2022

Bývalý moderátor Českého rozhlasu a Frekvence 1 Luboš Xaver Veselý, který je již několik let spjatý s internetovou televizí XTV, plánuje tento projekt převést i do audio podoby. Jeho X Radio má začít vysílat v květnu na internetu. v příštím roce se pak má dostat i do klasického éteru prostřednictvím digitální platformy DAB+.

X Radio, jehož název ještě není definitivní, má být z poloviny hudební a z druhé poloviny projekt mluveného slova. O jeho plánovaném vzniku informoval v úterý portál Médiář. Rozjezd nové stanice by měl podle Xavera Veselého vyjít na jeden milion korun. Období tři čtvrtě roku má sloužit k tomu, aby si Veselého tým fungování takového rádia vyzkoušel, cílem je však distribuce v DAB+, kde chce pak řešit i další růst posluchačské základny.

Jak sám Xaver Veselý Médiáři řekl, formátově má být hudba vybírána podle toho, jak se líbí jemu samotnému. Primárně se má stanice zaměřit na českou muziku, ovšem jinou, než například hraje Český rozhlas na svých regionálních stanicích, Blaník nebo Frekvence 1. Do tuzemských DAB+ multiplexů už v uplynulých týdnech vstoupily z nových hráčů například Zoner Underground Network, Radio 7 nebo německá rádia Schwarzwald a Schlager.

autor: lukpo
Spustit audio

Související