Na trh dorazí další DAB+ přijímače umožňující nouzové varování populace

6. duben 2022

Nouzový systém varování populace, takzvaný EWF, se brzo objeví v sousedním Německu v dalších DAB+ přijímačích. Koncová zařízení by se měla prodávat od letošního léta. U našich západních sousedů se počítá se širokým nasazením a dostupností EWF.

Portál Teltarif přinesl s odvoláním na oborovou konferenci „DAB+ v dialogu“, která se nedávno konala v Berlíně, informaci, že na technickém řešení pracuje již několik výrobců. Jednou z firem, jež s touto technologií počítá, je Telestar. Nouzové hlášení EWF podporoval například výrobce Noxon. EWF umožňuje přepnout na varovné vysílání v případě jeho aktivace, a to i v případě, že je přijímač v pohotovostním stavu, tedy režimu standby.

Technologie DAB+ by mohla sloužit nejen v případě přírodních, ale například i válečných katastrof. V tomto případě se připravuje nasazení MoWaS, který je označován jako modulární výstražný systém a byl vyvinutý Spolkovým úřadem pro civilní ochranu a pomoc při katastrofách. Kromě informací o nasazení nového systému pro digitální přijímače přinesla akce „DAB+ v dialogu“ i několik oborových novinek, k nimž se v následujících dnech vrátíme.

autor: lukpo
Spustit audio

Související