Na trh vstupuje nová generace hybridních přijímačů Telestar, nabídnou DAB+, internet, podcasty i nahrávání

21. prosinec 2020

V těchto dnech představila firma Telestar novou generaci hybridních přijímačů pro příjem DAB+, VKV a internetových stanic s možností časového nahrávání programů na USB. Jedná se o přijímače Telestar DIRA M1, Telestar DIRA M14i, Telestar DIRA S2 a nejvyšší model řady Telestar DIRA S 24i.

Přijímače podporují jak přímé nahrávání rádia z DAB+ , VKV a internetových stanic pomocí tlačítka na těle přístroje nebo dálkového ovladače, tak i plánování nahrávání vybraného pořadu v budoucnu pomocí vestavěného časovače pro určitý čas. USB slot lze využít i pro přehrávání hudby ve formátech MP3, WMA, AAC nebo WAV. Přijímače umožňují poslech jak běžných internetových rádií tak podcastů.

Rádia mají barevný 2.4'' (6.1cm) TFT LCD displej, 10 předvoleb pro každý typ příjmu (10 pro DAB+, 10 pro VKV, 10 pro internetová rádia) + 4 přímé volby na těle přijímače. Z pohledu konektivity jsou vybaveny rozhraním Bluetooth 5.1, AUX, UPnP, DLNA a WiFi 2.4 GHz. Spotřeba je 0,1 W ve standby režimu a do 20W během provozu. Vestavěnou teleskopickou anténu je možno nahradit externí anténou pro dálkový příjem.

Zvuk z 3'' reproduktorů vylepšuje zvukový procesor a ekvalizér. Zatímco Telestar DIRA M1 a Telestar DIRA M14i mají 1 reproduktor, tak Telestar DIRA S2 a Telestar DIRA S 24i mají 2 reproduktory se stereo příjmem. Přijímače se liší dále výstupním výkonem (10W, resp. 15W), barvou a rozměry. Doporučená prodejní cena rádií je od 99,99 Eur (model DIRA M1) – přibližně 2600 korun – po 159,99 Eur (nejlépe vybavený model DIRA S24i) – 4 180 korun.

Funkce časového nahrávání byla mezi rozhlasovými přijímači doposud zcela ojedinělá. Před více než 10 lety bylo časové nahrávání na SD kartu podporováno u přijímačů Technisat Multyradio 1 a Morphy Richards 27024, v roce 2016 pak po upgrade firmware bylo možno nahrávat na USB u rádia firmy Gospell GR-216. Letos v létě funkci časového nahrávání otestoval Telestar na internetovém rádiu M 12i. Od roku 2021 bude pravděpodobně funkce časového nahrávání součástí většiny nových přijímačů Telestaru.

autor: Pavel Treml
Spustit audio

Související