Nabídka bezplatného DVB-T2 v Německu se začíná rýsovat, plány odhalila ZDF

22. březen 2016

Programy mají být šířeny v normě DVB-T2/HEVC v kvalitě 1080/50p. První pilotní vysílání v rámci městských oblastí by mělo v Německu proběhnout již v květnu letošního roku.

Německá veřejnoprávní televize ZDF už ví, které programy ve vysokém rozlišení obrazu (HDTV) bude šířit jako bezplatné v rámci technologie DVB-T2. Půjde konkrétně o stanice ZDF HD, ZDF neo HD, ZDF info HD, 3sat HD a Kika HD. Ačkoliv DVB-T2 bude v Německu kódováno, německá ZDF (a také ARD) se odmítla na kryptování podílet a své programy chce šířit nadále zdarma. Kódovány naopak budou stanice komerčních skupin, jako jsou RTL Deutschland, ProSiebenSat.1 a další. Ostrý start DVB-T2 má v Německu proběhnout příští rok, nicméně přípravy na tento krok už proběhly a stále probíhají.

„Technologie má před sebou další potenciál vývoje. Na rozdíl od satelitní a kabelové distribuce jde o nejpokročilejší, nejefektivnější a nejkvalitnější způsob distribuce obrazové signálu,“ uvedl výrobní ředitel ZDF Andreas Bereczky. Programy mají být šířeny v normě DVB-T2/HEVC v kvalitě 1080/50p. První pilotní vysílání v rámci městských oblastí by mělo v Německu proběhnout již v květnu letošního roku. ZDF potvrdila, že stanice ZDF HD už bude od počátku pro tuto distribuci připravena, v ostrém režimu by měly stanice fungovat na jaře 2017. Pokrývání signálem DVB-T2 skončí v Německu v polovině roku 2019.

autor: lukpo
Spustit audio