Nejdelší silniční tunel ve Švýcarsku pokryl konečně signál digitálního rádia DAB+

18. červenec 2016

V komplexu, který je součástí dálnice A2 spojující v tomto případě kantony Uri a Ticino, je možné naladit signál dvou multiplexů fungujících ve standardech DAB a DAB+.

Gotthardský tunel, který je nejdelším silničním tunelem ve Švýcarsku a zároveň jedním z nejdelších tunelů tohoto typu na světě, už disponuje technologií, která umožní řidičům poslouchat digitální rozhlasové vysílání ve standardu DAB+. Jde pochopitelně nejen o určitý komfort pro řidiče, kteří nepřijdou o signál svých oblíbených stanic, ale zároveň může technologie posloužit i v případě nečekaných událostí jako systém včasného varování. Gotthardský silniční tunel má přes šestnáct kilometrů a dobudován byl po deseti letech v roce 1980.

V komplexu, který je součástí dálnice A2 spojující v tomto případě kantony Uri a Ticino, je možné naladit signál dvou multiplexů fungujících ve standardech DAB a DAB+. V případě první sítě jde o SRG SSR D01 (kanál 12C), ve druhém pak o SRG SSR I01 (kanál 12A). Je zde zajištěn tedy signál švýcarského veřejnoprávního rozhlasu. Zájemci tu mohou kromě stanic SRF 1, SRF 2 nebo SRF 3 naladit také SRF 4 News, Swiss Pop, Swiss Jazz nebo Swiss Classic. Se začátkem letošních prázdnin byla otevřena i další část Gotthardu, která se již může pochlubit prvenstvím v oblasti délky železničního tunelu.

Přehled aktuálně pokrytých tunelů ve Švýcarsku najdete na webu SRG SSR.

autor: lukpo
Spustit audio