Nejvíce televizorů v českých domácnostech má HbbTV 1.5, verze 2.0 je na minimu

24. duben 2018

Diváci by měli využít přechodu na DVB-T2 k vyšší obrazové kvalitě. Propojování starších televizorů SCART kabely a podobná řešení nejsou úplně šťastná.

Nejvíce českých domácností, které mohou využívat technologii takzvaného hybridního vysílání, má podporu standardu HbbTV 1.5. Vyplynulo to z dnešní konference TVCON, jejímž pořadatelem je Tuesday Business Network. Vyplývá to z měření společnosti FTV Prima, která provozuje stanice pod hlavičkou Prima a je v oblasti této technologie aktuálně nejaktivnější. Naopak minimální pokrytí má technologie ve verzi HbbTV 2.0, respektive 2.0.1.

Technologie HbbTV umožňuje přistupovat televizorům a set-top boxům připojeným k internetu k on-line archivům, programovým průvodcům a dalším funkcím. S vyšší verzí HbbTV se tyto možnost zvyšují. Podpora HbbTV 2.0 umožní například ochranu prostřednictvím rozhraní CI+, případně podporu rozlišení Ultra HD nebo vysokého dynamického rozsahu HDR, nechybí například ani formát HTML5. K technologii HbbTV se v březnu letošního roku připojily téměř dva milionu diváků . Nejčastěji je červené virtuální tlačítko zobrazováno na televizorech LG a Philips.

Problémem při přechodu na technologii DVB-T2 se může stát samotný fakt, že si diváci pořizují nové přijímače. Zatímco jejich DVB-T televizor mohl standard HbbTV podporovat, u dalšího zařízení už tomu tak být nemusí. Přesto, že přijímače získávají potvrzení, že jsou kompatibilní pro DVB-T2, nutně to neznamená, že jsou „HbbTV ready“. Pokud má divák možnost výběru, měl by raději sáhnout po novém televizoru, u kterého je velká pravděpodobnost, že HbbTV bude bez problémů zobrazovat. Vývoj technologií jde dopředu a situace, kdy si divák připojuje set-top box k televizoru SCART kabelem, není úplně šťastná. Takovýto přístup k přechodu na DVB-T2 přinese místo kvalitnějšího obrazu akorát rozčarování nad zbytečnými výdaji.

autor: lukpo
Spustit audio