Němci využili Světový den rádia k připomenutí DAB+, jeho důležitou roli vnímá i Český rozhlas

13. únor 2019

Německo je signálem digitálního rádia pokryto již téměř stoprocentně, ne jinak je tomu i u dálničních tahů. DAB+ považuje za jednu z priorit i naše veřejnoprávní instituce.

Rozhlasové vysílání je neodmyslitelnou součástí našich životů. Poslech rádia patří k jedné z běžných činností také v České republice. Sousední Německo využilo 13. únor, tedy právě datum, na které připadá Světový den rádia, k nutnosti připomenutí jeho poslechu na platformě budoucnosti. Tou je právě podle organizace Digitalradio Deutschland technologie DAB+, která zajišťuje nejen bezplatný příjem, ale zejména bohatou programovou nabídku, kvalitní příjem a řadu doplňkových informaci zejména ve formě slideshow – obrázků. 

V Německu je poslech rádia extrémně populární. Pravidelně se k němu vrací téměř 95 % populace. Poslech rozhlasového vysílání se za posledních deset let výrazně zvýšil a dosáhl ke čtyřem hodinám denně. DAB+ je již brán jako evropská norma, která je posluchači schopna dodat zážitek z poslechu. Norsko přechod na tuto technologii realizovalo již na konci roku 2017, Švýcarsko čeká v období 2020 až 2024. V Německu je možné díky DAB+ naladit jen na regionální úrovni již více než 250 stanic. Připojení k internetu přitom není vůbec zapotřebí.

Digitální rádio DAB+ už je v tuto chvíli k dispozici na 98 % německého území a pokrytí dálnic je prakticky stoprocentní. Odpovídajícím tunerem je vybaveno 40 % nových vozů a řidiči u této technologie, jak ukázaly průzkumy, oceňují zejména bezproblémový příjem a pestrost programové nabídky. Český rozhlas trendy ze západoevropských zemí sleduje a je připraven do rozšiřování multiplexu ČRo DAB+ investovat. Digitální síť v tuto chvíli pokrývá přibližně 60 % populace a pokrytí klíčových úseků pro řidiče včetně dálnice D1 je již zajištěno. Do konce letošního roku vzroste tato hodnota na 80 %.

autor: lukpo
Spustit audio

Související