Německá verze zpravodajského kanálu RT naráží na odpor, podle regulátora nemá platnou licenci

20. prosinec 2021

Ruská zpravodajská televize RT se minulý týden rozrostla o svou německou jazyčnou verzi, která již od chvíle zahájení vysílání budí u řady subjektů emoce. Mediální regulátor MABB pro Berlín a Braniborsko poskytl tamním médiím oficiální stanovisko, že stanice vysílá bez platné licence.

Německojazyčná verze zpravodajského kanálu RT se při zahájení vysílání vysmála západním politikům, některé subjekty se snaží nyní dát najevo, že tato stanice skutečně není v zemi vítaná. Zatímco portál YouTube během několika hodin od startu RT DE stihl zablokovat její oficiální kanál, mediální regulátor MABB kontrolující média v Berlíně a Braniborsku nyní poskytl oficiální stanovisko, podle níž stanice vysílá bez platné licence.

Nová mutace kanálu RT je nyní pod drobnohledem německých médií. Oborový portál Digitalfernsehen sice informuje, že stanice platnou licenci má, ovšem získala jí v Srbsku, a to je právě jádro problému. RT DE by měla mít správně oprávnění od některého z německých úřadů, pokud je její program určený pro celoplošné vysílání. Německá verze RT se brání, že pro naše západní sousedy funguje na základě Evropské úmluvy o přeshraniční televizi.

Portál Digitalfernsehen otevřeně napsal, že stanice RT je obecně vnímána západem jako nástroj ruské propagandy, šiřitelem konspiračních teorií a desinformací. Tomuto tvrzení se pochopitelně stanice RT brání. Z tohoto důvodu byl zablokován právě i nově vzniklý kanál na YouTube. Kromě německojazyčné verze je možné na satelitu najít například také anglickou mutaci, verzi ve španělštině nebo kanál RT USA. K dispozici je i aplikace pro chytrá zařízení.

autor: lukpo
Spustit audio

Související