Německo trápí roztříštěnost názorů na budoucnost rozhlasového vysílání

30. květen 2016

Naši západní sousedé vedou o budoucnosti rádia diskusi, chybí jim ale politická podpora a jasné stanovení termínu vypnutí VKV.

Budoucnost rozhlasového vysílání patří digitální distribuci, ale bohužel ani Německo, které je v tomto směru oproti České republice vepředu, nemá jasno v tom, jak tento proces bude vypadat. Jak ukazuje článek webu Digitalfernsehen naše západní sousedy trápí roztříštěnost názorů na distribuci rozhlasového vysílání v následujících letech. Zatímco zastánci DAB rádia prosazují pochopitelně tuto technologii, některé subjekty ji naopak zatracují. Negativně se k ní nedávno postavil i ředitel mediálního regulátora pro Severní Porýní – Vestfálsko Jürgen Meier.

Markus Adomeit ze společnosti MAS Partners v rámci prezentace "DAB-Plus-Studie Sachsen 2016 & RadioRadar Sachsen-Anhalt" konstatoval, že digitální vysílání se ukazuje jako dobrá šance zejména pro regionální vysílatele, kteří tak mohou rozšířit své vysílání. Bohužel v tomto směru neexistuje jasná shoda. Jeho kolega Martin Deitenbeck ze Sachsen Landesmedienanstalt více méně jeho slova potvrdil. Němci se shodují na tom, že by měl zaznít jasně termín vypnutí analogového FM vysílání a podle toho by se uskutečnila také případná migrace na digitál.

autor: lukpo
Spustit audio