Německý veřejnoprávní rozhlas definitivně ukončí éru vysílání v normě DAB

18. listopad 2016

Plánovaná změna se týká multiplexu DR Saarland, který pro Sársko funguje na kanálu 9A z šesti vysílačů v řádech maximálně jednotek kilowattů.

Vysílání v původním standardu digitálního rozhlasu DAB se v Německu chýlí ke konci. Jako poslední z veřejnoprávních médií přejde na novější kódování DAB+ spolková země Sársko. Na plánovaný krok upozornil web Digitální rádio již v minulosti, tehdy však ještě nebyl známý přesný termín. Tím se nyní stane úterý 22. listopadu. V normě DAB/MPEG-2 byly doposud šířeny veřejnoprávní okruhy SR 1, SR 2 a SR 3.

Plánovaná změna se týká multiplexu DR Saarland, který pro Sársko funguje na kanálu 9A z šesti vysílačů v řádech maximálně jednotek kilowattů. Stěžejní jsou z tohoto pohledu stanoviště Saarbrücken-Halberg a Tholey s 5 kW. Ostatní stanice v digitální síti DR Saarland jsou již šířeny s modernějším kódováním DAB+/HE-AAC, verze 1. Nejvyšší datový tok v multiplexu má se 112 kbps rozhlasová stanice Unser Ding. Privátní programy zastupuje jako jediné Radio Salue. Stanice Saarländischer Rundfunk jsou na území České republiky a Slovenska dostupné volně ze satelitu Astra 19.2, případně na internetu.

autor: lukpo
Spustit audio