Nenechte se při koupi set-top-boxu zmást

26. červen 2006

O digitální vysílání se zajímá stále více lidí a je jasné, že se jejich počet bude zvyšovat, protože současné analogové televizní vysílání bude postupně vypínáno a nahradí jej digitální. Na Domažlicku by k přechodu na digitální vysílání mohlo dojít již letos na podzim, ostatní oblasti České republiky budou o analogový signál přicházet postupně podle Technického plánu přechodu, který Český telekomunikační úřad zveřejní v polovině července. Digitální vysílání nepřinese výhody jen divákům, také prodejci digitálních přijímačů nepřijdou zkrátka. Ve snaze o zvýšení prodeje se někteří mohou pokusit přimět ke koupi důvěřivé a neinformované jedince pomocí lží.

S takovou zkušeností se na nás obrátil čtenář z Prahy, kterého jednoho dopoledne navštívili dva prodejci digitálních přijímačů, kteří mu nabízeli výhodnou koupi digitálního televizoru nebo set-top-boxu včetně dopravy a instalace. Mělo jít o zástupce společnosti Option One. Vyjádření společnosti Option One se nám nepodařilo získat. Společnost Option One se zabývá připojením k internetu a nabízí také výhodné tarify pro telefonování do různých sítí. O prodeji digitálních přijímačů nejsou na jejich internetových stránkách žádné informace.

Jedinečnost nabídky zdůvodnili hned několika argumenty. Začali tím, že od příštího roku bude analogové vysílání vypínáno. S tím se dá samozřejmě souhlasit, jen ještě nebylo stanoveno, kdy které oblasti o analogový signál přijdou. Dále pokračovali tím, že stát chápe, jaké problémy může tato změna způsobit zejména lidem s nižšími příjmy. Proto byli pověřeni státem, aby nabídli digitální přijímač se státní podporou. Ovšem podmínkou zisku této výhody byla okamžitá koupě, nabídka totiž platila jen ten den a další den již měla platit v jiné oblasti.

Z tohoto jednání je jasné, že spíše než o pomoc chudším lidem, šlo spíše o pokus prodat co nejvíce výrobků. Ve smlouvě, kterou nabídli, se o státní podpoře nic nepsalo. A ani také nemohlo. Stát totiž v současné době žádné příspěvky ani jiné formy podpory občanům na nákup set-top-boxů neposkytuje. Mluvčí ministerstva informatiky Klára Volná potvrdila, že o této možnosti ještě nebylo rozhodnuto.

Dejte si při koupi zboží od podomních prodejců pozor. Pokusí se vás přesvědčit o tom, že když si nekoupíte digitální přijímač právě od nich, prohloupíte. Zejména starší občany mohou vyděsit tím, že jejich stará televize nový signál nebude umět přijímat a oni tak ze dne na den přijdou o televizní vysílání. Vypnutí analogového vysílání v jednotlivých oblastech bude předcházet informační kampaň ministerstva informatiky, která bude zahájena tři měsíce před plánovaným přechodem na digitální vysílání. Díky tomu budou mít obyvatelé dané oblasti dostatek času, aby se o změně dozvěděli a koupili si nový digitální televizor či set-top-box, který ke starému televizoru připojí. Nikdo se tak nemusí bát, že se jednoho dne probudí a obrazovka jeho televizoru zůstane černá, aniž by tušil, proč tomu tak je. Stát bude občany o přechodu na digitální vysílání informovat především prostřednictvím televize a tisku. Kromě veřejnoprávní České televize by o digitálním vysílání měly informovat i komerční TV Nova a Prima, z tisku to pak budou televizní týdeníky a čtrnáctideníky a také přílohy celostátních deníků, které jsou zaměřeny na televizní diváky, například magazíny Mladé fronty Dnes, Lidových novin, Blesku nebo Práva.

autor: Kateřina Kučerová
Spustit audio