Jak naladit Český rozhlas v síti DAB+

20. únor 2023

Jak poslouchat vysílání Českého rozhlasu v digitální podobě? Pokud chcete doma nebo v autě poslouchat rádio v DAB+, bude se vám hodit náš návod. 

Šíření DAB+ probíhá ve III. pásmu

DAB rozhlasový přijímač, Vltava

Digitální rozhlasové vysílání v systému DAB+ v ČR probíhá již pouze ve III. pásmu (VHF, 174-230 MHz). Při případném nákupu přijímače z tzv. druhé ruky si tedy dejte pozor, abyste nepořídili rádio s takzvaným L-pásmem. Přijímače prodávané v obchodech už obsahují výhradně III. pásmo.

Český rozhlas vysílá všechny své stanice v systému digitálního rozhlasového vysílání DAB+, k jehož příjmu budete potřebovat nový přijímač. U prodejců se ptejte na digitální rádio DAB+ (většina výrobků má toto logo také na obalu).

Anténa je nejlepší zesilovač signálu

Antény pro III. pásmo a VKV anténa Körner

Stejně jako v případě VKV FM není příjem možný bez plně vysunuté teleskopické antény, nebo bez připojené drátové antény. Polohu přijímače a antény je nutné vyzkoušet, poblíž okna se dá očekávat silnější signál. V některých případech bude nutné použití externí antény se svodem k přijímači, který v takovém případě musí být vybaven vstupem pro externí anténu.

Jak naladit stanice z multiplexu ČRo DAB+

Před prvním použitím je v případě DAB+ přijímače nutné provést prohledání pásma, v menu přijímače se příslušná položka zpravidla nazývá Scan, Fullcsan nebo Autoscan. Teprve po proběhnutí této procedury (trvá přibližně 30 sekund) je přijímač připravený k použití a zobrazí seznam nalezených stanic, ze kterých je možné vybírat. Český rozhlas vysílá v Čechách DAB+ na kanálu 12C, na Moravě na kanálu 12D. DAB+ přijímač umožňuje současně i příjem v rozsahu VKV FM.

Spustit audio