Norsko se nemusí podle aktuálních čísel přechodu na DAB rádio obávat

17. květen 2016

V současné době je v Norsku jednašedesát procent takzvaných denních posluchačů, kteří se spoléhají na digitální rozhlas.

Norsko jako vedoucí země digitálního rádia má rok před vypnutím VKV vysílačů dobře našlápnuto k bezproblémovému přechodu na technologii DAB+. Aktuálně se ve zmíněné severoevropské zemi používá 3,3 milionů digitálních přijímačů. DAB přijímač má šest z deseti tamních domácností. Podíl posluchačů s digitálním rádiem v posledních letech trvale roste. Aktuální čísla přinesl na webu přímo norský veřejnoprávní rozhlas NRK. Významné investice poputují v následujících měsících i do budování pokrytí tunelů nejen v okolí Osla.

V současné době je v Norsku jednašedesát procent takzvaných denních posluchačů, kteří se spoléhají na digitální rádio. Vzrůstající popularitu digitálního rádia potvrdila i aktuální čísla za první kvartál letošního roku, kdy se spíše než na VKV orientují posluchači na DAB. Jørgen Torvmark, generální manažer projektu Digitalradio Norway, přisuzuje trend zejména programové rozmanitosti, kterou nemůže VKV rozhlas nabídnout. Právě větší programová nabídka a kvalita zvuku jsou hnacím motorem nové technologie, která nahradí VKV rádio.

autor: lukpo
Spustit audio