Norský rozhlas musí přesvědčit řidiče k instalaci DAB rádií, příští rok se vypne VKV

7. červen 2016

Jako první čeká vypnutí VKV vysílání příští rok v lednu oblast Nordland. Klíčové bude ovšem září 2017, kdy přijde na řadu i Oslo.

Norský veřejnoprávní rozhlas NRK má před sebou velkou výzvu. Musí přesvědčit majitele přibližně dvou milionů vozů, aby si svůj stávající VKV přijímač vyměnili za DAB rádio. Informuje o tom web Dagsavisen. Jak již čtenáři webu Digitální rádio vědí, klasické FM vysílání končí na severu Evropy v příštím roce. Právě speciální kampaň zaměřenou na řidiče chystá NRK. Automobilový průmysl je totiž hlavním hybatelem pro úspěšný rozvoj celé technologie. Počet DAB rádií se dlouhodobě zvyšuje například i ve Švýcarsku, Velké Británii nebo Austrálii.

Jako první čeká vypnutí VKV vysílání příští rok v lednu oblast Nordland, klíčové bude ovšem září 2017. To se kromě hlavního města Osla bude tento krok provádět i v oblasti Akershus. V kraji Nordland se v současné době očekává, že je okolo padesáti tisíc automobilových rádií, která se spoléhají výhradně na poslech skrze VKV. Oblast bude jakýmsi zkušebním králíkem rozhlasové digitalizace, protože zkušenosti z tohoto kraje se následně použijí při přepnutí na DAB rádio ve zbytku země. Rozhlas digitálně už poslouchá v současné době jednašedesát procent obyvatel země.

autor: lukpo
Spustit audio