Nová čísla z WorldDAB: Po celém světě se prodalo 70 milionů digitálních rádií

30. říjen 2018

Největší popularitě se těší tato technologie ve Velké Británii, Německu a Norsku. Uspokojivé výsledky také přináší vybavenost nových vozů technologií DAB.

Do konce druhého čtvrtletí letošního roku se po celém světě prodalo celkem sedmdesát milionů digitálních rozhlasových přijímačů s podporou standardu DAB+, případně ještě DAB. Ukázaly to dnes zveřejněné statistiky organizace WorldDAB. Do studie je zanesená jak Česká republika, tak i Slovensko. U našeho trhu uvádí WorldDAB 62 % pokryté populace signálem DAB+ v ostrém režimu, u východních sousedů pak 38 % populace ve zkušební fázi.

Na čele popularity prodejů digitálních rádií jsou tři země – Velká Británie, Německo a Norsko. Na britských ostrovech se doposud prodalo 37,5 milionů přijímačů a technologie DAB a DAB+ je v tuto chvíli k dispozici již v 91 % nových vozů. Pokrytí populace digitálním signálem dosáhlo hodnoty 97,3 %. Ruku v ruce s prodejem DAB rádií jde ve Velké Británii také pokrytí dálnic a silnic první třídy, které dosáhlo hodnoty 94 %. Na čele je s 99 % Švýcarsko.

„Digitální rozhlas DAB pokračuje ve výrazném pokroku na několika trzích. Kumulativní celosvětový prodej přijímačů DAB nyní přesahuje 70 milionů jednotek. Je zřejmé, že DAB je základem budoucí platformy pro rádio v Evropě a Austrálii. Naším dalším cílem je sledovat podobný vývoj v Africe, na Středním východě a v oblasti Asie a Tichomoří.,“ konstatoval při příležitosti zveřejnění výsledků Patrick Hannon, prezident společnosti WorldDAB.

autor: lukpo
Spustit audio

Související