Novela zákona o DPH umožní rozvoj digitálního rozhlasového vysílání

18. leden 2017

Veřejnoprávní televize hodlá využít prostředky získané z částečného odpočtu DPH přednostně na realizaci druhé vlny digitalizace, tedy zavádění standardu DVB-T2.

Český rozhlas chce díky schválené novele zákona o DPH investovat ušetřené prostředky do digitálního vysílání DAB+. Veřejnoprávní instituce to potvrdila v tiskové zprávě. Právě digitalizace patří dlouhodobě k prioritám ČRo. Díky technologii DAB+ bude možné posluchačům nabízet další služby a vysílání, které bude stabilnější a kvalitnější. Dále Český rozhlas chce posílit vývoj nových formátů, původní tvorbu a obecně oblast výroby.

Stejným směrem jako Český rozhlas uvažuje i veřejnoprávní televize. Ta hodlá využít prostředky získané z částečného odpočtu DPH přednostně na realizaci druhé vlny digitalizace, tedy zavádění standardu DVB-T2 s kódováním H.265/HEVC. K té se vláda zavázala, aby uvolnila pásmo pro rozvoj vysokorychlostního internetu, ve Strategii rozvoje zemského digitálního televizního vysílání v létě loňského roku. Díky stávající novele nebude tedy muset stát vytvářet další finanční zdroje pro přechod veřejnoprávních médií na nové digitální vysílání, který by měl být ukončen do roku 2021.

autor: lukpo
Spustit audio