Nový DVB-S2 multiplex Telekom Srbija na satelitu Astra 3B

1. květen 2018

Operátor využíval tuto družici doposud pro šíření jedné televizní stanice a dvou rádií. Na nové frekvenci je programových pozic hned deset, většina z nich je ale kódovaná.

V úterý 1. května se na družici Astra 3B, satelitní pozice 23,5 stupně východně, objevil druhý multiplex telekomunikační společnosti Telekom Srbija. Obsahově jde o kopii balíku kanálů, který je již vysílán z frekvence 11683/V, nově jsou zde ovšem šířeny i další programy. Kromě nekódovaných stanic AS FM a Play Radio jsou zde k dispozici v kódu Kitchen TV, Zenska TV, Star Radio, Film Klub, Agro TV, Balkan Hot 1, Balkan Hot 2 a BTV.

Nový televizní multiplex je vysílán ve standardu DVB-S2, takže ho není možné naladit na starších přijímačích. Bezproblémový příjem jsme v redakci portálu Digitální rádio zaznamenali na boxu Octagon SX88, naopak na Vu+ Ultimo 4K signál oscilovat mezi 0 až přibližně 70 %. Otevření nového multiplexu by mohlo naznačovat, že Telekom Srbija se chystá přejít na DVB-S2 a vysílání ve starším módu DVB-S by ukončil. Tento krok by zároveň i pro diváky znamenal ukončení bezplatného příjmu Kitchen TV, která je na nové frekvenci kódovaná. V úvahu připadá i možnost, že vysílání na novém kmitočtu je pouze testovací a bude ukončeno.

Parametry příjmu: Astra 3B (23,5 stupně východně), 12534/V, SR 12320, FEC 2/3, norma DVB-S2/8PSK, kódování Conax (pouze televizní stanice)

autor: lukpo
Spustit audio