Od 28. 7. digitální vysílání ČT v západních Čechách

25. červenec 2008

V pondělí 28. 7. 2008 České radiokomunikace ve spolupráci s Českou televizí zahájí dočasné experimentální DVB-T vysílání multiplexu veřejné služby pro západní Čechy z Krašova a ukončí analogové pozemní vysílání ČT2 z vysílače Plzeň-Krkavec.

České radiokomunikace (ČRa) se dohodly s Českou televizí (ČT) na spolupráci při experimentálním vysílání multiplexu veřejné služby (MPX1) pro západní Čechy. Toto experimentální vysílání přejde v řádné vysílání po oficiálním podpisu smlouvy mezi Českými radiokomunikacemi a Českou televizí, který proběhne v týdnu končícím 8. srpnem 2008.

Digitální pozemní signál MPX1 pro územní oblast Plzeň bude spuštěn v pondělí 28. července 2008 v 8.00 hodin ráno. Plzeňský kraj a část Karlovarského kraje bude pokrývat z vysílacího stanoviště Krašov, a to na 34. televizním kanálu o efektivním vyzářeném výkonu 100 kW.

Těsně před spuštěním této digitální vysílací sítě 1 z Krašova musí být uvolněn potřebný 34. televizní kanál na městském vysílači Plzeň-Krkavec. Proto bude z tohoto stanoviště rovněž 28. července 2008 definitivně ukončeno analogové pozemní vysílání ČT2, a to v 7.59 hodin ráno.

Mapa pokrytí DVB-T v západních Čechách (zjednodušená)

Signál ČT2 z vysílače Plzeň-Krkavec lze již od 16. června 2008 snadno identifikovat prostřednictvím speciálního symbolu (piktogramu v podobě čtyř čtverců v pravém spodním rohu obrazovky) a informační textové lišty vložené taktéž pouze do analogového vysílání druhého programu ČT z Krkavce. Ostatních diváků v Plzeňském kraji, kteří uvedené atributy na Dvojce neregistrují, se vypnutí analogového vysílání ČT2 nedotkne. Analogový příjem z jiného vysílače jim zůstane zachován. I oni si samozřejmě mohou od 28. června 2008 naladit digitálně ČT1, ČT2, zpravodajskou ČT24 a ČT4 SPORT z multiplexu veřejné služby.

O přechodu na digitální vysílání Česká televize již od začátku června informuje obyvatele Plzeňského kraje prostřednictvím komplexní informační kampaně.

autor: Tisková zpráva Českých radiokomunikací
Spustit audio