Oldies stanice R.SA zasáhne díky souhlasu saského regulátora i naše území

3. únor 2016

Dohoda mezi MDR a R.SA byla uzavřena koncem roku 2015 a oficiálně oznámena v průběhu lednu.

Saský regulátor SLM udělil komerční oldies stanici R.SA povolení pro experimentální vysílání digitálního rozhlasu ve formátu DAB+, a to na dobu osmnácti měsíců s možností prodloužení o dalšího půl roku. Vyplývá to z jeho aktuálního zápisu.

Stanici bude po dohodě vyhrazena neobvykle kapacita ve veřejnoprávním multiplexu Mitteldeutscher Rundfunk (MDR), který signálem na kanálu 9A zasahuje bez problémů i část severních a středních Čech. Signál tak bude možné s venkovní anténou pro III. pásmo zachytit například i v Praze, což má redakce webu Digitálníradio.cz potvrzeno z vlastní zkušenosti.

Dohoda mezi MDR a R.SA byla uzavřena koncem roku 2015 a oficiálně oznámena v průběhu ledna. Pilotní projekt si klade za cíl ověřit význam DAB distribuce pro soukromou rozhlasovou stanici v regionálním měřítku. Multiplex na kanálu 9A vysílá v rámci celého Saska, doposud byla stanice dostupná pouze z řady vysílačů v pásmu VKV. Zahájení DAB šíření je plánováno na 15. února.

Mezi zaběhnutými komerčními vysílateli není většinou o tuto technologii zájem. Argumentují tím, že digitální distribuce jsou i jiné kanály, například internet. Šíření prostřednictvím DAB bude ale vždy zdarma, neobsahuje dodatečné poplatky.

autor: lukpo
Spustit audio