Operátor AVIS: Od podzimu spustíme definitivní podobu DAB sítě v Nitře

19. červenec 2016

V současné době jsou v multiplexu šířeny stanice veřejnoprávní Rozhlasu a televize Slovenska a komerční Rocková republika.

Pravděpodobně od 1. září letošního roku spustí slovenský operátor AVIS finální podobu svého digitálního rozhlasového multiplexu DAB+ v lokalitě Nitra – Zobor. Webu Digitální rádio to řekl technický ředitel společnosti Branislav Kašuba. Stávající podoba vysílání má sloužit zejména pro vlastní měření operátora, které má porovnat reálné pokrytí na kanálu 11C s modely telekomunikačního úřadu. AVIS bude také sledovat reakce majitelů DAB přijímačů na toto vysílání prostřednictvím internetu a diskusních fór.

V současné době jsou v multiplexu šířeny stanice veřejnoprávní Rozhlasu a televize Slovenska (RTVS), konkrétně Devín, Junior, Rádio_FM, Slovensko a Pyramida; komerční rádia zastupuje Rocková republika. Proč se v multiplexu objevila i ona? Na rozdíl od jiných komerčních stanic má licenci, která počítá i s šířením díky DAB. Stávající povolení pro šíření signálu z Nitry končí operátorovi 31. prosince, firma by ho nicméně ráda prodloužila do června 2017. Následně by ráda vyzkoušela fungování v jednofrekvenční síti SFN s lokalitou Levice.

autor: lukpo
Spustit audio