Operátor AVIS plánuje spustit testy digitálního rádia na Slovensku v horizontu týdnů

18. únor 2016

Firma do budoucna nevylučuje ani možnost provozovat celoplošný DAB multiplex, bude-li k tomu mít možnost.

V horizontu několika týdnů by měly na sousedním Slovensku začít testy digitálního rozhlasu, za nimiž bude stát společnost AVIS. Webu Digitální rádio to řekl technický ředitel telekomunikační firmy Branislav Kašuba. Operátor získal v uplynulých dnech povolení na šíření signálu z lokalit Nitra – Zobor a Levice – Nemocnice s poliklinikou. O rozhodnutí Úřadu pro regulaci elektronických komunikací a poštovních služeb (RÚ) si můžete přečíst více v následujícím článku.

Digitální rozhlas DAB+ v současné době šíří na Slovensku pouze operátor Towercom, který získal povolení pro stanoviště Bratislava – Kamzík do května.

Vzhledem k tomu, že příděly pro operátora AVIS jsou pouze dočasné, firma je chce využít výhradně pro testování technologie. „Chceme si vyzkoušet různé modulace a ochranné intervaly,“ upřesnil Digitálnímu rádiu Kašuba. Součástí zkušebního multiplexu by podle jeho slov měly být stanice Rozhlasu a televize Slovenska (RTVS). Ten poskytuje svůj signál i konkurenčnímu Towercomu. AVIS se podle slov svého technického ředitele nevyhýba ani možnosti, že by do budoucna provozoval celoplošné DAB vysílání, pokud by k tomu dostal příležitost. Signál by pak šířil menším výkonem z více kót kvůli hornatému terénu Slovenska.

autor: lukpo
Spustit audio