Operátor AVIS provedl ve svém DAB+ multiplexu důležité technické změny

24. říjen 2017

Jelikož zabezpečený signál obsazuje v multiplexu větší kapacitu, bylo to kompenzováno přesunem dalších stanic na progresivnější audiokodek.

Slovenský telekomunikační operátor AVIS provedl ve svém rozhlasovém DAB+ multiplexu důležitou změnu týkající se technických parametrů, která spočívá v úpravě ochranného intervalu z hodnoty EEP 3-A na EEP 2-A. Laicky řečeno, takto zabezpečený signál umožňuje zvýšení kvality příjmu v oblastech s problematickým pokrytím. I přes nižší kvalitu tak může posluchač dosáhnout uspokojivého poslechu.

„Možná jste v minulosti postřehli, pokud jste byli v místě slabého signálu některého vysílače od AVIS, že jako první stanice se hrálo Rádio Aktual, ostatní najeli, až když jste se dostali do místa se silnějším signálem. Mohl za to nastavený ochranný interval EEP 2-A, při kterém stačí nižší hodnota SNR, aby stanice hrála. Ostatní stanice používali EEP 3-A. Dnešním dnem došlo ke změně, všechny stanice byly překlopené na EEP 2-A. Jelikož takto zabezpečený signál obsazuje v multiplexu větší kapacitu, bylo to kompenzováno přesunem dalších stanic na progresivnější audiokodek HE-AAC v1 a HE-AAC v2,“ konstatoval ve skupině Digitálne rádio DAB+ SK její administrátor Majo Straka.

autor: lukpo
Spustit audio